Beautiful Woman before Plastic Surgery Operation Cosmetology. Beauty Face

Το μπότοξ έχει γίνει πλέον μία από τις πιο γνωστές πλαστικές επεμβάσεις. Είναι μία από τις ξένες που αν και δεν ξέρουμε όλοι τι ακριβώς σημαίνει, έχει γίνει μέρος της γλώσσας μας και του καθημερινού μας λεξιλογίου. Πλέον ακούμε πολύ συχνά να λέμε ότι ο τάδε ή ο δείνα έχει κάνει ή είναι σαν να έχει κάνει μπότοξ, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που σκέφτονται να το κάνουν. Αυτό που ξέρουν οι περισσότεροι για το περίφημο μπότοξ λοιπόν, είναι ότι είναι κάτι που γίνεται στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού και σε γενικές γραμμές, βοηθάει κάποιον να ξεφορτωθεί ρυτίδες και άλλα σημάδια από το πρόσωπο.

Αν και ο παραπάνω ορισμός είναι αρκετά γενικός, δεν απέχει και πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το μπότοξ είτε σας ενδιαφέρει να το κάνετε κι εσείς, είτε απλά θέλετε να μπορείτε να συμμετέχετε σε συζητήσεις σχετικά με αυτό ή να έχετε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

Η βάση του είναι μία τοξίνη!

Υπάρχει μία σκοτεινή φήμη ότι το κύριο συστατικό του μπότοξ είναι μία τοξίνη, δηλαδή ένα δηλητήριο. Η φήμη αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί ή να σας αποτρέπει από το να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία! Όντως βάση των σκευασμάτων μπότοξ είναι η βοτουλινική τοξίνη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι όντως θανάσιμη. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί όμως είναι ελεγμένα κι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και άλλους οργανισμούς φαρμακευτικής και υγείας, οπότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία σας.

Το μπότοξ «εξαφανίζει» τις ρυτίδες

Το μπότοξ χρησιμοποιείται για να γίνουν λιγότερο έντονες οι ρυτίδες έκφρασης, μιας που καμία ρυτίδα δεν μπορεί να εξαφανιστεί τελείως. Η βοτουλινική τοξίνη στην ουσία «παραλύει» τους μύες της περιοχής, πράγμα που μειώνει αισθητά και άμεσα τις ρυτίδες έκφρασης και αποτρέπει την εμφάνιση τους για όσο διαρκεί η δράση του φαρμάκου. Η διάρκεια του αποτελέσματος δεν είναι στάνταρ αλλά διαφέρει ανάλογα με το φάρμακο που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός, οπότε μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί η αγωγή. Όσο πιο τακτικά γίνεται η θεραπεία, τόσο αυξάνεται και η διάρκεια του αποτελέσματος.

Είναι μία απολύτως μη επεμβατική μέθοδος

Μπορεί το μπότοξ να γίνεται από πλαστικούς χειρουργούς, αλλά όπως θα έχετε προσέξει, για την περιγραφή του χρησιμοποιείται ο όρος «θεραπεία» και όχι «επέμβαση». Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να έρθει σε επαφή με το δέρμα σας κανένα νυστέρι και κανένα άλλο εργαλείο. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ειδικές σύριγγες με πολύ λεπτές βελόνες για να κάνει ανώδυνες ενέσεις στα προβληματικά σημεία του προσώπου σας. Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη.

Είναι απόλυτα ασφαλές

Σίγουρα θα έχετε δει ή θα έχετε ακούσει για ανθρώπους που έκαναν μπότοξ και βγήκαν παραμορφωμένοι.  Αυτό οφείλεται σε ένα άσχημο αποτέλεσμα το οποίο και προκαλείται από καλή επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το χειρότερο αποτέλεσμα θα αναστραφεί όταν θα περάσει η δράση του φαρμάκου. Αν ο ασθενής δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα, υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιστραφεί η δράση του φαρμάκου ακόμη πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες παρουσίασης μόνιμης βλάβης ή παραμόρφωσης είναι απειροελάχιστες.

Προσοχή στην κλινική και στα σκευάσματα

Δεν είναι σπάνιο ψάχνοντας κανείς στο διαδίκτυο να δει τεράστιες διαφορές στις τιμές του μπότοξ και των θεραπειών. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα φιαλίδιο του εγκεκριμένου φαρμάκου κοστίζει περίπου 200 ευρώ, οπότε αν κάποιος λέει ότι μπορεί να προσφέρει την θεραπεία για λιγότερα, καλό θα ήταν να τον αποφεύγετε. Πιθανότατα χρησιμοποιεί αραιωμένα φάρμακα για αποτελέσματα με λιγότερη διάρκεια και πιο συχνές επισκέψεις. Το μπότοξ είναι μία πολύ «λεπτή» θεραπεία, οπότε είναι καλό να γίνει από έναν εξειδικευμένο επιστήμονα. Μην εμπιστευθείτε ινστιτούτα και αισθητικούς, όσο φθηνά και αν προσφέρουν την θεραπεία.