Botox injection in the eyebrow on female face – isolated on white

Η ιατρική είναι από τις πιο δύσκολες επιστήμες και τις πιο πολύπλοκες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε όλο τον κόσμο οι σπουδές στην ιατρική κρατάνε πολλά χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να τις ξεκινήσει κανείς. Όπως και να έχει όμως, υπάρχουν κάποιοι όροι και κάποια φάρμακα που είναι τόσο διάσημα που τα ξέρουμε λίγο πολύ όλοι και αυτό συμβαίνει γιατί έχουν εφαρμογές κυρίως στην καθημερινή μας ζωή. Τρανό παράδειγμα το περίφημο μπλε χαπάκι, το γνωστό σε όλους μας Βιάγκρα. Ωστόσο, την δόξα του Βιάγκρα τα τελευταία χρόνια την έχει «κλέψει» το μπότοξ.

Το μπότοξ είναι το όνομα μίας ουσίας – φαρμάκου που χρησιμοποιείται σε μία από τις πιο διάσημες θεραπείες της πλαστικής ιατρικής. Έγινε ευρέως γνωστό όταν διασημότητες του Χόλλυγουντ άρχισαν να μιλούν γι’ αυτό και τα θαυματουργά του αποτελέσματα στα περιοδικά και τα διάφορα τοκ σόου. Το μπότοξ είναι μια σχετικά οικονομική αντιγηραντική θεραπεία που καταπολεμά τις ρυτίδες και γι’ αυτό έγινε περιζήτητο σχεδόν εν μία νυκτί.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα όσα ακούγονταν για το μπότοξ καλά. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις διασήμων ή και κοινών θνητών οι οποίοι απλά το παράκαναν με την εν λόγω θεραπεία με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ένα πολύ ανέκφραστο πρόσωπο, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έμοιαζε σαν να είναι και πλαστικό. Αυτό όμως μπορείτε να καταλάβετε, έκανε πολλούς να θέλουν να αποφύγουν αυτή τη θεραπεία. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και το μπότοξ έχει γίνει καλύτερο και πιο ασφαλές από ποτέ. Ας δούμε πως.

Πλέον δεν γίνεται σε όλες τις ρυτίδες

Η θεραπεία με botox περιλαμβάνει ενέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες παρατηρούνται ρυτίδες. Η ουσία με βάση την περίφημη τοξίνη που πλέον ονομάζεται μπότοξ στην ουσία «παραλύει» τους μυς σε κείνη την περιοχή με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται σχεδόν οι ρυτίδες. Οι πλαστικοί στην αρχή έκαναν ενέσεις μπότοξ σε όλες τις ρυτίδες του προσώπου, ωστόσο αυτή η πρακτική έχει πλέον καταργηθεί. Το μπότοξ γίνεται μόνο στης κάθετες ρυτίδες και για τις οριζόντιες προτιμούνται άλλες μέθοδοι ή θεραπείες. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα που δεν μοιάζει με «μάσκα».

Λιγότερο συχνές επισκέψεις

Δεδομένου ότι το μπότοξ δεν είναι μία χειρουργική επέμβαση και είναι μία θεραπεία, είναι λογικό να μην λήγει σε μία μόνο επίσκεψη. Στο παρελθόν, όποιος έκανε μπότοξ έπρεπε να επισκέπτεται τον πλαστικό του κάθε 4 μήνες για να ελέγχουν το αποτέλεσμα και να κάνουν και άλλες ενέσεις αν και όποτε χρειαζόταν. Αυτό εννοείται ότι ταλαιπωρούσε αλλά και άγχωνε τους ασθενείς. Πλέον όμως τόσο οι τεχνικές όσο και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν βελτιωθεί αρκετά με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά και η ανάγκη για επιπλέον επισκέψεις. Αν λοιπόν κάποιος κάνει μία σύγχρονη θεραπεία μπότοξ, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του μετά από περίπου έναν χρόνο και όχι κάθε 4 μήνες.

Καλύτερες οδηγίες για μετά το πέρας της θεραπείας

Έρευνες έδειξαν ότι πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονταν με το μπότοξ συνδέονταν με «λάθη» που έκανε ο ασθενής μετά την επέμβαση. Για παράδειγμα, αν κάποιος κοιμηθεί μπρούμυτα μετά τις ενέσεις μπότοξ μπορεί να κάνει το υλικό να διαχυθεί και σε άλλες περιοχές του προσώπου, πράγμα που θα επηρεάσει αρνητικά το όλο αποτέλεσμα και μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Πλέον οι γιατροί ξέρουν ακριβώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την θεραπεία τους. Για παράδειγμα, είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν να αποφύγει την έντονη άσκηση αλλά και την έντονη εφίδρωση για περίπου μία εβδομάδα μετά τις ενέσεις κλπ.

Εξατομικευμένη αγωγή

Η σημαντικότερη πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα του μπότοξ είναι η δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας για κάθε ασθενή. Παλιότερα όλοι οι ασθενείς λάμβαναν την ίδια θεραπεία και τις ίδιες ποσότητες φαρμάκου. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο γιατρός μπορεί να υπολογίσει ακριβώς τι να κάνει για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Εννοείται ότι θα πρέπει πάντα να επιλέγετε έναν πλαστικό χειρουργό εξειδικευμένο στο μπότοξ. Ένας έμπειρος γιατρός είναι μία σημαντική εγγύηση για ένα επιτυχημένο και απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγετε τα κέντρα αισθητικής και να προτιμάτε της κλινικές πλαστικής για τις εν λόγω θεραπείες.